Fındıklı Doğu Karadeniz kıyı şeridinin bütün iklim özelliklerini taşımaktadır. İlçede her mevsim bol yağışlı bir ikim söz konusu olup, son bahar ve kışın ilk aylarında çok ılıman iklim mevcuttur. Bu dönemler rutubet oranının oldukça düşük seviyelere düşmesi ayrı bir özellik olarak belirtilebilir.
Fındıklı ilçesi diğer sahil ilçelerinin sahip olduğu bitki örtüsünün tamamına sahip olan bir yapıya sahiptir. Her mevsim yeşilin her tonunun görüldüğü ilçede çay ve fındık bahçelerinin yanı sıra deniz kıyısına kadar inen sarıçam ormanları mevcuttur. Deniz kıyılarına kadar uzanan sarıçam ormanlarının yanı sıra Sümer (Sumle), Çağlayan (Abu) ve Arılı (Piǯxala) derelerinin vadileri boyunca kızılağaç (tğombu), kayın ağacı (ǯipri), kestane (çubri) kaplı ormanların yanı sıra ıhlamur, akasya ve bol miktarda karaağaç kaplı alanlar görülmektedir.
Ülkemizin diğer bölgeleri ile kıyaslandıklarında birer orman ağacı boyutlarına ulaşmış meyve ağaçlarının bolluğu da dikkat çekicidir. Dev boyutlara ulaşmış armut (mʒxuli), kiraz (buli), ceviz (neżi), elma (uşkuri) ve erik (ombri) ve karayemiş (mǯǩo) ağaçları hakim bitki örtüsünün önemli öğeleridir.
Başta yöreye özgü olan kara üzüm (uçaşi urżeni), sihirli bir sağlık iksiri olduğuna inanılan Karayemiş (mǯǩo), her Fındıklılının “dünyanın hiçbir yerinde bu kadar lezzetlisi yetişmiyor” diyerek kolaylıkla iddiaya girebileceği patlıcan inciri (paťlicani luği) bu sevgiyi arttıran meyvelerden birkaçıdır.
Karayemiş de (mǯǩo)1546 yılında bir Fransız tarafından Trabzon’dan toplanmış ve Trabzon Kirazı (Cerasus trapezuntuna) olarak adlandırılmıştır. Ülkemizde ise Taflan, Karamış, Kattak, Laz Üzümü, Laz-Gürcü Kirazı, Tçko, Tanal kısaca karayemiş olarak adlandırılabilmektedir. Karayemiş (mǯǩo); 5-6 metre boyunda veya boylu çalı şeklinde, kışın yaprağını dökmemektedir. Zeytin (yuvarlakça) biçimindeki, tek çekirdekli (düzgün, sivri, çarpık yumurta biçimli) az-çok sulu mayhoş-buruk (olgunlaşmış mahlep tadına benzer) meyveleri vardı.
Trabzon hurması (Diospyros Kaki L.) Ebenaceae familyasına ait bir bitkidir. Dal hurması, iyi bir askorbik asit ve A vitamini kaynağıdır. Ham meyvede ve olgun meyvenin yenmeyen kabuk çevresinde meyve etine oranla daha fazla askorbik asit bulunmaktadır.
Germen ve Slav halklarında ıhlamur (felamuri – duʒxu) kutsal bir ağaçtır. Ihlamur ağacı (felamuri – duʒxu), oymacılık ve mobilyacılıkta, oyuncak sanayinde, müzik aletleri yapımında, kâğıt ve kibrit üretiminde kullanılır. Ihlamur anavatanı kuzey yarımküre olan bir ağaç ve bu ağacın kurutulduktan sonra bitkisel çay olarak kullanılan çiçekleridir. Ihlamur (felamuri – duʒxu) arıcılık açısından önemli bir nektar kaynağıdır.